Blog

Qi Gong Nedir?

Yoga

Qi Gong Nedir?

Qi Gong, kökenleri eski Çin’e dayanan bir ‘yaşam enerjisini geliştirme’ beden-zihin-ruh çalışması. Qi (Çi) tüm evrende mevcut olan yaşam enerjisi, Gong ise istikrarlı çalışma ile geliştirilen beceri anlamına geliyor.

kung-fu-panda-3

4 -5 Şubat tarihlerinde geçtiğimiz sene Mayıs ayında Cappadox festivalinde deneyimlediğimden beri beklediğim Onur Aydınoğlu’nun Qi Gong 1. Seviye eğitimine katıldım.

Öncelikle ısınma hareketleri ve ‘silkelenme’ ile başlıyoruz. En sevdiğim Qi Gong modülü silkelenme diyebilirim. Tüm eklemleri çevirerek ısıtıp uyandırdıktan sonra, ellerden başlayarak sanki bir elektrik akımına çarpılmış gibi kollara ve sonra tüm vücuda yayılarak 3 – 6 dakika arasında silkeleniyorsunuz. Tüm sıkıntı ve dertlerin yere aktığını hissederek silkelenmek! Fiziksel olarak yorucu ama bir yandan da inanılmaz rahatlatıcı. Silkelenmek duygusal döngünün tamamlanmasını sağlıyormuş, yani; bir ceylan aslan ile karşı karşıya kaldığından, pençelerinden kurtulup hayati tehlikeyi atlattığında silkelenerek bu duygusal döngüyü tamamlıyor ve tramvatize olmadan yaşantısına devam ediyor. Yani sürekli hayatları tehlikede olan hayvanlar bu sayede tramvaları atlatıyor, ve günlerce yemeden içmeden kesilip kabuslar görerek uyanmıyor ve beyin dalgalarının betadan alfaya inmesini sağlıyor. Biz ise maalesef bu silkelenme olayını unutan canlılarız. Silkelenme sırasında tabii ki vücutta hissedilir bir kinetik enerji açığa çıkıyor, bunu kullanarak da çalışmaya başlıyoruz. Her sabah bu ısınma hareketleri ve silkelenmeyi uygulamaya çalışıyorum.

İkinci adım ‘Ulu Ağaç Duruşu’. Normalde doğal durduğumuz postür – dizler kilitli ve popo dışarıda – dizler ve omurgaya binen yük nedeni ile iyi değilmiş. Bacakları omuz genişliğinde açık, dizlerin kilidini açarak ve kalçayı içeri alıp beli çıkıntısını dümdüz yaparak ‘Ulu Ağaç Duruşu’na geliyoruz. Kol altlarında ufak birer tenis topu varmış gibi hafif açık, eller gövdenin önünde ve avuç içleri ‘Birinci Dantien’e yani göbek deliğinin hemen altına doğru bakıyor. Qi’miz Birinci Dantien’de bulunuyor, ki burası ilk üç çakramızı – kök, sakral, solar plexsus – kapsayan alan. Böylece oluşturduğumuz enerji ile çalışmaya başlıyoruz. Burada ‘imgeleme’ yapmak yani ellerimiz arasındaki enerji topunu bir renk olarak hayal etmek çok faydalı oluyor.

25303211115ff11597cde2e073b51d39

Sonrasında ‘On Hareket Temel Tai Chi Qi Gong Serisi’ne başlıyoruz. Thai Chi Qi Gong Tai Chi prensiplerini temel alan, basitleştirilmiş, farkındalık ve sağlık geliştirici hareketlerden oluşan bir Qi Gong uygulaması. Tai Chi Qi Gong; beden farkındalığı, nefes koordinasyonu ve zihinsel odak prensiplerini temel alarak, dıştan gelen etkiler karşısında merkezinde ve dengeli kalabilme, aynı zamanda enerjimizi daha etkili bir şekilde dışarıya yönlendirebilme becerisini geliştirmemizi sağlıyor.

Son olarak da kapatma hareketleri ile bitiriyoruz çalışmayı. İyi enerjilerin kalması, kalanların gitmesi için sol taraftan başlayarak tüm vücudumuzu hafifçe “tokatladık”:)

Cappadox’da yaptığımız çalışma kadar yoğun olmasa da etkisini hissettim. Bu uygulama dışında omurgayı canlandırma ve postür düzeltme teknikleri, merkezlenme ve köklenme yönetimi, Qi farkındalığı ve hissini geliştirme çalışmaları, yin-yang hareket prensibi ve nefes koordinasyonu ile zihinsel odağı sağlama ve koruma yöntemleri üzerine çalışmalar da yaptık.

Hepsi ayrı birer modül ama ben yukarıdaki sıralamayı tercih ediyorum genelde. Qi Gong yaparak başladığım günler daha güzel ve yüksek bir enerjim oluyor ve günüm ne kadar yoğun olursa olsun sanki çok daha kolay geçiyor. Enerji çalışmalarını çok seviyorum mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Qi’niz bol olsun.

Deniz Orbay.

ps. Qi’yi daha iyi anlamak için Kung Fu Panda 3’ü mutlaka izlemenizi öneririm.

7uHuwbu3wYPhf7qUECxGdMsGXUL.jpg

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir