Yemelik Sağlıklı Trendler
4 Haziran 2018 2018-06-04 9:28Yemelik Sağlıklı Trendler
Yemelik Sağlıklı Trendler
Sağlıklı yaşamanın, kendine bakmanın ve iyi yemek yemenin trend olması ile popülerleşen süper besinler, tozlar ve yemelik sağlıklı trendler: neler var, nerede var, neler gelecek?
Son birkaç senedir sağlıklı olmak ve hareketli bir hayata sahip olmak ‘trend’ oldu. Artık Macro Center’da raf ömrü üç günlük soğuk sıkım meyve suyumuz, protein ve çiğ barlardan oluşan bölümler, her menüde mutlaka avokadolu poşe yumurta, Kanyon’un ortasında organik Pazar’ımız var. Matcha çılgınlığı hızla artıyor, kambucha almış başını gidiyor. Super besinler, hindistan cevizi suyu, chia pudding, kinoa, kale ve pancar cipsinden bahsetmiyorum, onlar eskidi bile.
Bu tarz ‘antin kuntin’ şeyleri pek bir seven ve hemen deneyen bir insan olarak sizin için bir en süperinden bir derleme yaptım.
1) Ne var?
Matcha’lı herşey
Matcha’yı eminim son zamanlarda duymuşsunuzdur veya Instagram’da bir Matcha Latte görmüşsünüzdür.
Matcha aslında yeşil çayın toz hali. Yalnızca Japonya’da yetiştirilebilen Matcha Çayı, yeşil çayın hasat zamanından önce gölgede bırakılması ile elde ediliyor. Bu sayede daha fazla klorofil üretebiliyor, parlak yeşil renge ve daha yüksek antioksidan özelliğine sahip oluyor.
Kafein ve antioksidanlarla dolu bu yeşil toz çılgınlığı latte ile başladı ve kurabiyesi, keki, power-ball’u, çiğ barı ile tüm ürünlere sıçradı. Şimdilerde çoğu kafede Matcha’lı birşeyler mutlaka bulabiliyorsunuz.
Benim favorim Misk’deki Matcha’lı Latte ve NuSnacks’ın Matcha’lı bar ve karabuğdaylı granolası.
Ne geliyor?
Zerdeçal’lı herşey & Aktif Karbon
Aynı zamanda hint safranı olarak da bilinen, tadı köriye ve safrana benzeyen zerdeçal, uzun yıllardır medikal özellikli baharatlar arasında önemli bir yere sahip. Doğuda uzun yıllardır bir çok hastalığı tedavi amaçlı kullanılan bir baharat.
Zerdeçal, zencefilden sonra özellikle soğuk sıkım meyve suyu shotları ile hayatımıza girmişti, çok yakında ise Turmeric Latte sağlıklı ve bilinçli beslenme tutkunlarının popüler içeceği haline gelecek.
Aktif karbon, hindistan cevizi, kömür veya ahşaptan yapılmış, iç gözenekler oluşturan bir gazla ısıtılan ve çok emici hale gelen odun kömürü. Zehirlenme veya aşırı dozda ilaçları tedavi etmek için acil servislerde uygulanıyor, belirli zehirleri, ağır metalleri ve diğer toksinleri bağlayarak vücuttan atılmasını ve genel detoksifikasyonu sağlıyor. Yani çok yakında sağlık tutkunlarının elinde siyah juice’lar ve limonatalar göreceğiz.
2) Ne var?
Kambucha
Fermente edilmiş yiyecek & içecekler trendler arasında; iyi bakteri içermeleri sebebi ile sağlıklı sindirimi destekliyor ve mikroflora bağışıklık sistemimizi arttırırken bağırsaklarda koruyucu bir kaplama oluşturuyor.
Bu içeceklerde şuan Kambucha çılgınlığı yaşanıyor. Kambucha (Kombu çayı) Doğu Asya’da ortaya çıkmış, fermente edilmiş bir çay türü. Probiyotik açısından oldukça zengin, antioksidan içeriyor, zararlı bakterileri öldürerek çeşitli hastalıklar ile de mücadeleye yardımcı olyor.
Tadı hafif gazlı sirkeye benziyor. Kardeşim bu içeceği gerçekten sevdiğime asla inanmıyor 🙂
Birçok yeni çıkan markanın yanı sıra mekanlar da kendi Kambucha’larını yapıyorlar. Benim favorim Balat’da yeni açılan Smelt & Co, ayrıca bardaktaki sunumları da çok şık.
Ne Geliyor?
Sauerkraut ve kimchi
Probiyotik seçenekler popülerliğini artıracak. Bunlardan ilki; Sauerkraut, beyaz lahana turşusu. Almanlar özellikle et yemeklerinin yanında servis ediyorlar. Lahananın kendisi zaten çok sağlıklı iken fermantasyondan sonra ekşi lahana süper gıda halini alıyor. Fermente olması sayesinde bir çok yararlı bakteriyi barındırıyor ve yüksek laktik oranı bağırsaklar için çok faydalı.
Diğeri, ana maddesi çin lahanası olan Kimchi; fermente edilmiş sebzelerden meydana geliyor. Geleneksek Kore yemeği olan Kimchi de aynı şekilde yemeklerin yanında garnitür olarak servis ediliyor ama bazı yemeklerde malzeme olarak da kullanılabiliyor. Bulursanız Kimchi mutlaka deneyin.
Yani turşular ve turşu suları da yeniden popüler olacak. 3. Dalga turşu sucuları görürseniz yakında şaşırmayın derim. 🙂
3) Ne var?
Yer fıstığı ezmesi & raw barlar
Son yıllarda yer fıstığı ezmesi hayatımıza spor ve sağlık dünyası yoluyla girdi. Hem sağlıklı yağ, hem de protein değeri yüksek olduğu anlaşılınca pek çok dergide spor öncesi bir muz veya meyve yanına fıstık ezmesi yeme önerileri görmeye başladık. Sporcu besinlerinde fıstık ezmesi görmek oldukça yaygın. Benim oldukça sağlıksız bulduğum protein barlarda da sıkça kullanılıyor.
Artık atıştırmalık bar kategorisi de protein bar, granola bar’dan sonra hurma bazlı çiğ atıştırmalık barlar olarak genişlemeye başladı.
Favorim hem fıstık ezmesi, hem de barlarda NuSnacks.
Ne geliyor?
Tahin
Yer fıstığı ezmesinin Ortadoğu’daki kardeşi, mutfaklarımızda sıkça kullandığımız Tahin dünyada sağlıklı gıdalar arasında trend olmaya başladı. Bundan sonra salata sosları, protein barlar, granola ve musli karışımları daha çok tahin barındırıyor olacak.
4) Ne var?
Kase’ler
Herşey Açai Bowl ile başladı; kahvaltılık gevrekler, taze ve kuru meyveler ve tabii ki de açai’den – püre haline getirildiğinde kıvamı dondurmaya benzeyen, düşük kalorili tatlı ve tropikal bir meyve – oluşan sağlıklı ve besleyici kaseler.
Acai bowl, buddha bowl, smoothie bowl… artık herşeyi kaselere koyup yemek yeni trend oldu.
Google’a Buddha Bowl yazdığınızda karşınıza çoğunlukla vegan, malzemelerin bir sanat eseri gibi düzenlendiği, renkli ve besin değerleri dengelenmiş oldukça lezzetli tarifler silsilesi ile karşılaşmanız mümkün.
Benim favorim Açai Bowl için, ki ba-yı-lı-yo-rum, Bi Nevi Deli. Cihangir Yoga İstinye içerisindeki Lemongrass Health Bar’ın günlük çıkan yemekler ile hazırladıkları, hergün içeriği değişen Buddha Bowl’unu seviyorum ama bana porsiyonu biraz fazla geliyor genelde.
Bir de Nişantaşı’ndaki Kase No.16’nın birbirinden güzel kaseler içerisinde servis ettiği, tamamen ‘kase’ yemeklerden oluşan menüsündeki birçok seçeneği severek yiyorum.
Ne geliyor?
Poke Bowl
Poke Bowl Hawaii mutfağında başlangıç ve bazen ana yemek olarak sunulan bir çiğ balık salatası.
Sushi’nin kase hali olarak da düşünebilirsiniz; California Roll Poke, Spicy Tofu Poke Bowls, Ahi Tuna Poke Bowl bazı örnekler.
Şu anda Avrupa ve Amerika’da Poke Bowl Restoranları bile çoktan mevcut. Ben de heyecanla bekliyor, bowl’culara buradan seseleniyorum.
6) Ne var?
Avokado
Avokado aslında domates gibi bir meyve. Ama diğer bütün meyvelerin aksine ağırlıklı olarak şeker değil, sağlıklı yağlar ve bol miktarda vitamin, mineral ve antioksidan içeriyor.
Meksika mutfağının vazgeçilmezlerinden olan avokado son 15 yılda Amerika’da en çok tüketilen süper besinlerden biri. Türkiye’de de sağlıklı beslenme trendi sonucu tabaklarımıza ve buzdolaplarımıza hızla girdi ve vazgeçilmezlerden oldu. Birçok menüde salata ve yumurta çeşitlerinde mutlaka bir-iki tarifte yerini alıyor. Avokado olmadan ne yiyordum diye düşünüyorum bazen.
Çoğu menü ve tarifte yer alsa da avokadolu yumurtayı hakkı ile yapabilen yer Türkiye’de sayılı. Favorim MSA’nın Restoranı.
Ne geliyor?
Daha fazla Avokado
Avokado içerisinde latte, avokado içine yüzük koyarak evlenme teklifleri, sadece avokadolu tarifler sunan restoranlar; Avocado Show, avokado ile ilgili başımıza gelecekler.
7) Ne var?
Soya ve Badem Sütü
Vegan’lığın ve bitki bazlı beslenmenin popüler olması sonucu süt ve süt ürünlerine hayvansal gıda içermeyen alternatifler hızla üredi. Önce soya sütü ile başlayan trend badem ve hindistan cevizi sütü ile devam ediyor.
Badem sütü şekersiz olduğu sürece diğer sütlere göre daha az kalorili. Aynı zamanda kolesterol, doymuş yağ ve doğal olarak laktoz içermiyor. Badem iyi bir protein kaynağı olmasına rağmen, badem sütü değil iyi bir protein ve kalsiyum kaynağı değil maalesef.
Soya sütü de aynı şekilde laktoz intoleransı olan insanlar veya hayvansal gıda tüketmeyen insanlar için popüler bir süt alternatifi. Soya’dan yapıldığı için doğal olarak kolesterol içermiyor, doymuş yağ oranı düşük ve laktoz içermiyor. Badem sütünün aksine soya fasulyesi ve soya sütü iyi bir protein, kalsiyum (takviyeli olduğunda) ve potasyum kaynağı.
Ben yine de ev yapımı badem sütü kullanıyorum, dışarıdan alacaksam da Blended‘ı tercih ediyorum. Soya sütü bazen kullansam da paketli gıda olduğundan yapay bir tadı olması ve soya’daki GDO mevzusundan dolayı pek tüketmiyorum.
Ne geliyor?
Bezelye Sütü
Soya ve kabuklu yemişlere alerjisi olanlar için yeni bir alternatif geliyor: Bezelye Sütü!
Bezelye Sütü; vegan, soya, kabuklu yemiş ve laktoz içermiyor, glutensiz. En önemlisi ise protein oranı günlük süt ile neredeyse aynı.
Yeni trendleri heyecanla bekliyor ve şimdiden afiyet olsun diyorum.
Sağlıklı ve süper besinli günler.
Deniz Orbay.