Blog

Yin Yoga Nedir?

Yoga

Yin Yoga Nedir?

Bundan 2 sene önce bir saatlik Yin Yoga dersine bile girmekte zorlanırken 2018’in açılışını 30 saatlik Yoğunlaştırılmış Yin Yoga Eğitimi ve 5 gün boyunca 3’er saat Yin Yoga pratiği ile yaptım. 

Yin Yoga felsefi temeli taoizme dayanan, Çin‘de doğmuş ve tüm dünyada yayılmış bir, her yaşa ve seviyeye uygun, meditatif bir yoga uygulaması.

Pozlarda uzun süreli kalınıyor ve uygulama sırasında etkilenmesi hedeflenen bölgelerdeki kaslar pasif bırakılıyor. Bu dışarıdan sere serpe rahat bir şekilde yatış olarak görülse de hem zihinsel, hem de fiziksel olarak oldukça zorlayıcı bir pratik. Bedene esneklik kazandırarak hem zihni, hem de bedeni meditasyona hazırlıyor.

Birçok yoga çeşidi duyabilirsiniz; Anusara, Asthanga, Vinyasa, Power, Bikram, Hat-ha, Yin Yoga gibi.. Aslında bunların hepsi bir ve asıl pratik olan Bhakti Yoga’ya; yani adanmışlık ve sevgi yogasına – bir çeşit meditasyon – hazırlayan farklı uygulamalardır.

Üst katmanlar ve zihin ile çalışmak oldukça güç ve zorlayıcı olduğundan tüm bu çalışmalarda beden bir araç olarak kullanılır. Yoga Batı dünyasına geçerken farklı yerlerdeki ve farklı senelerdeki ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitlenmiş. Amaç bağ dokusu ve kasları çalıştırarak enerji akışını sağlamak, yaşam enerjisi; Qi ve Prana’yı harekete geçirmek, fiziksel hareket ve zihne odaklanarak zihni netleştirmek ve meditasyona hazırlamak.

Birçok stüdyoda sunulan Hat-ha Yoga güneş ve ay kelimelerinin birleşiminden oluşan, aslında vücudu Bhakti yogaya hazırlamak için oluşturulmuş dengeleyici bir pratik. Ha güneş yani yang ve Tha ay yani yin, iki pratiğin dengeli bir şekilde örülmesi ve birbirini tamamlaması ile oluşuyor. Ancak günümüzde hayat, beklentiler ve şehir yaşamı bizi hep aktif, hedef odaklı, daha fazlasını yapmaya çalışan bir tavıran yani daha ‘yang’ olmaya yönelttiğinden günümüzde popüler olan pratikler de bu yönde evrilmiş ve yin tarafı biraz geri planda kalmış. Dolayısı ile tamamen yin’den oluşan bir pratik ihtiyacı ile Paul Grilley bu uygulamayı oluşturulmuş.

Berivan Hoca ile Eylül ayında Bir Yoga Tatili inzivasında tanışma ve pratik yapma şansı yakaladım va sayesinde aslında bir süredir çok ihtiyacım olduğunu bildiğim Yin Yoga’yı sevmeye ve merak etmeye başladım. Sonrasında kendimi hiç ummadığım bir şekilde 30 saatlik eğitimin içerisinde buldum. 🙂 Pozlardaki süre ve oldukça yoğun öne eğilmeler sonucu ruhsal olarak da yoğun bir içe dönüş yaşanıyor. Yeni bir seneye başlarken yeni bir pratik öğrenmek, içe dönmek ve sakinleşerek başlamak harika olur diye düşündüm.

Bu beş gün boyunca sabah erkenden kalkıp yeşil bir smoothie hazırladım kendime ve matımda yerimi aldım. Güne eklemleri ısıtarak ve sonrasında her gün farklı bir seri ile 3 saatlik bir pratik ile başladık, öğleden sonraları ise çok yararlı bulduğum anatomi dersleri, sekanslamanın ve Yin Yoga yaklaşımının incelikleri ile devam ettik.

Yin Yoga ayrı bir pratik olarak uygulansa da aslında yoganın bir parçası ve bir yaklaşım biçimi, bir tavır. ‘Ne yapıyorum?’dan ziyade ‘Nasıl yapıyorum? Neden yapıyorum?’a odaklanan bir pratik.

Özellikle bağ dokuları, kemikleri birbirine bağlayan ligamentleri ve kas liflerini birarada tutan, kasları kemiklere ve fasyaya bağlayan, iç organların yerinde kalmasını sağlayan ve eklemleri sarmalayan tendonları etkileyen Yin Yoga öncelikle esnekliği ciddi şekilde arttırıyor. Yogada içinde prananın aktığı “nadi”lerden oluşan enerji bedenle çalışıyoruz. Pozlarda hareketsiz kalarak fiziksel bedende kasları pasif bırakıp ligament ve fasyayı esnetiyor zihinsel ve ruhsal bedende ise farkındalığın derinleşmesiyle meditatif zihne ulaşamaya çalışıyoruz. Kedinizi dinleyecek bol vaktiniz oluyor yani ve bu pek de sanıldığı kadar kolay olmuyor. 🙂

Benim yoga yolculuğum hep karşıma çıkan ve bana değişik pratikleri, uygulamaları, felsefeleri merak ettiren hocaları takip ederek ve eğitimlerine girerek bu günlere geldi. Bir – iki sene önce kendimi hayal bile edemeyeceğim durumlarda gayet doğal ve rahat bir biçimde buldum. Cihangir Yoga’da ders vermek, 1,5 saat boyunca gayet rahat bir şekilde mantralar söylemek, en sevdiğim mantraların olması, OM mantrasının beni çok derinlere götüren ve doğal bir sese dönüşmesi, hareketli meditasyon çalışmaları ve en son kendimi bulduğum yer ise Yin Yoga oldu.

Kabul etmeye, bırakmaya ve ve kucak açmaya cesaretiniz varsa Yin Yoga’yı denemenizi özellikle de Berivan Hoca‘nın bir dersine girmenizi öneririm.

Namaste.

Deniz Orbay.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir