Blog

Yogaya Başlamak İsteyenlere Öneriler

Yoga

Yogaya Başlamak İsteyenlere Öneriler

Son zamanlarda çok karşılaştığım bir soru: ‘Yogaya başlamak istiyorum ama nasıl?’

Öncelikle yoga yapmak isteyen insan sayısının artması gerçekten çok güzel çünkü önce de yazdığım gibi daha çok insan yoga yaparsa insanların daha mutlu, dünyanın daha iyi bir yer olacağını düşünüyorum.

Gelelim ‘Nasıl?’ sorusuna, cevabı çok basit; sadece yapmaya başlamanız gerekiyor! 🙂

Covid – 19 süreci itibari ile neredeyse tüm stüdyoların ve hocaların online ders vermeye başlaması ile herkese erişim çok kolay. Yogaya başlama sürecinde en önemlisi size uygun hocayı seçmek. Benim sevdiğim, birlikte çalıştığım ve önerebileceğim hocalar var tabii ama bence bu çok kişisel bir karar. Ses tonu, öğretme ve anlatma şekli hoşunuza gitmeli ve size ilham vermeli. Bunu da ancak deneyerek anlayabilirsiniz. Tüm stüdyoların bir aylık online deneme üyelikleri var; hem farklı tarzda hocaları, hem de seçtiğiniz stüdyoyu deneyimlemek için bence güzel bir fırsat. Diğer yandan eğer birebir ders almak isterseniz takip ettiğiniz hocaların Youtube kanalını veya IGTV‘de paylaştıkları dersleri izleyerek fikir edinebilirsiniz.

Tabii bir de birçok yoga çeşidi var. Ben genel olarak hareketli ve enerjisi yüksek yani ‘yang’ dersleri sevsem de dinlenmek, durmak ve denge kurmak için ‘yin’ yogayı da mutlaka pratik rutinime ekliyorum.

Burada kısa bir parantez açmak gerekirse Doğu felsefelerine göre yin dişil ve alıcı, yang ise erkek ve aktif enerjileri temsil ediyor ve evrendeki tüm enerjinin bu iki güçten meydana geldiğine inanılıyor. Ying – Yang karşıtlığı değil, birliği ve dengeyi temsil ediyor. Somut örnek vermek gerekirse İstanbul yang bir şehir ve bu nedenle çoğu zaman dengemizi kurmak için uzaklaşmaya, kaçmaya ve sakinliğe ihtiyaç duyuyoruz.

Benim en çok tercih ettiğim yoga çeşitleri; Vinyasa, Hatha ve Yin Yoga.

Vinyasa kelimesi Sanskritçe’de ‘özel bir şekilde yerleştirmek’ anlamına geliyor. Vinyasa Yoga’da farklı asanalar (duruşlar) nefes eşliğinde bir akış halinde uygulanıyor. Her nefes alındığında bir pozdan, her nefes verilişinde de başka bir poza geçiliyor. Nefes akışı ile yapılan bir güneşe selam serisi bir Vinyasa pratiği mesela.

Hatha Yoga dengeleyici oluşuyla bilinen bir yoga türü. Zıt enerji kütleleri; yani güneş ve ay, eril ve dişil ikilikler gibi, temel asanalar, yani yoga pozları, nefes teknikleri ve rahatlama içeren akışlar ile dengeleniyor. Başlangıç için güzel bir pratik.

Yin Yoga ise felsefi temeli taoizme dayanan, Çin‘de doğmuş ve tüm dünyada yayılmış bir, her yaşa ve seviyeye uygun, meditatif bir yoga uygulaması. Pozlarda uzun süreli kalınıyor ve uygulama sırasında etkilenmesi hedeflenen bölgelerdeki kaslar pasif bırakılıyor. Bu dışarıdan sere serpe rahat bir şekilde yatış olarak görülse de hem zihinsel, hem de fiziksel olarak oldukça zorlayıcı bir pratik. Bedene esneklik kazandırarak hem zihni, hem de bedeni meditasyona hazırlıyor.

Kundalini, Qi Gong gibi Qi veya diğer bir adıyla ‘Kundalini’ enerjisini uyandıran uygulamaları da çok seviyorum.

Kundalini Yoga, adını omurganın en alt kısmında bulunan ve ‘Kundalini’ olarak adlandırılan enerjiden alıyor. Buna Qi Gong’da pratiğinde ‘Qi’ enerjisi deniyor. Bu pratiklerde Kundalini, Qi enerjisinin çakralar üzerinden yükseltilmesiyle arınma amaçlanıyor. Zihin, beden ve duyular üzerinde bir bütün olarak çalışma yapılıyor.

Bence ilginizi çeken herşeyi deneyip seçmekte fayda var. Bir tanesini seçmek zorunda da değilsiniz birkaç farklı çeşit yogayı pratik yapacağınız bir rutine de oluşturabilirsiniz. Birini sevseniz de aslında diğerine de ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz, bunu zamanla anlayacaksınız.

Burada önemli olan hangi çeşit yogayı seçiyorsanız seçin başlangıç seviyesiden başlamanız. Fiziksel olarak daha ağır dersleri çıkarabilme kapasiteniz ve kuvvetiniz olabilir ancak temeli ve duruşları öğrenmeden ortadan başlamak hem sakatlıklara, hem de yanlış öğrenmenize sebep olacaktır. Bu da sonrasında ilerlemenize ve gelişmenize engel bile olabilir. Bu nedenle belki kuvvetiniz olduğundan süre azalabilir ancak en az 3 – 6 ay başlangıç seviyesinde kalarak ve sindirerek ilerlemek daha doğru ve anlamlı.

Meditasyon ve Nefes Çalışmalarını yoga pratiğimden sonra veya gün içerisinde farklı bir zamanda mutlaka uyguluyorum. Meditasyon yogadan ayrı bir uygulama değil yoganın zihinsel rahatlama ve konsantrasyonla ilgilenen bir parçası.

Yoga dışarıdan sadece fiziksel bir uygulama gibi görünüyor ve algılanıyor. Yoga esnemek ve yoğun fiziksel egzersizlere yardımcı olmakla ilgili değildir. Fiziksel hareketleri – Asana – , nefes almayı – Pranayama – , meditasyonu – Dhyana – ve rahatlamayı – Shavasana –  içeren bütünsel ve dikkatli bir uygulamadır.

Meditasyon düşüncelerinizle oturma pratiğidir. Meditasyon sırasında, düşüncelerinizi yargılamadan gözlemlersiniz. Amaç, mevcut olmak ve sağlıklı bir bakış açısı elde etmektir ve yoga pratiğinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Fiziksel egzersizlerin yanı sıra, spiritüel bir deneyim yaşamak isterseniz mutlaka nefes çalışmaları çalışmaları ve meditasyonu da pratiğinize katmanızı öneririm.

Son olarak yoga matta bitmiyor, fiziksel aktivitenin çok ötesinde bir felsefe ve yaşam biçimi.

Yoga, en yüksek manevi hedef olan ‘Samadhi’ye veya kendini gerçekleştirme veya yüksek bilinçle birliğe ulaşmak için yaşamdaki engelleri ve ıstırabı kaldırmayı amaçlayan bir yaşam biçimidir. Yoga günlük yaşam içindir. Sağlıklı yaşama bütüncül bir yaklaşımdır. Yoga, zihin, beden ve ruhu birbirine bağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda günlük yaşam alışkanlıklarını geliştirir; daha iyi ilişkiler kurmaya yardımcı olur ve tüm vücut sistemlerinde ince ayar yapar, iç huzuru, duygusal ve zihinsel dengeyi sağlamaya yardımcı olur. Herşeyin bir günde değişmesini beklemeyin. 🙂 Bu süreklilik ve istikrar gerektiren bir süreç ve yolculuk. Yolculuğa başlayın ve açık olun.

Hergün 15 dakikalık yoga partiklerinden oluşan ‘14 Gün Yoga – Yoga’nın Temelleri‘ programına ücretsiz olarak buradan erişebilirsin. Online ders programına da buradan göz atabilirsin.

Daha çok hissetmeniz ve olabileceğinizin en iyisi olabilmeniz dileğiyle,

Namaste!

Deniz Orbay.

Yorumlar (3)

  1. User Avatar

    10 Ekim’de gelmeyi planlıyorum. Başarılar şimdiden.

  2. Sonunda beklediğimiz yazı! =)

  3. […] bana ilham veren ve merak ettiren hocaları takip ederek başladı ve devam etti. What is Yoga? ve Yoga’ya Başlamak İstiyorum yazılarımda biraz […]

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir